Canariaposten.no

Din ferieguide til Kanariøyene!

Å bo på Gran Canaria: Veiledning til kjøp av eiendom

Å kjøpe eiendom på Gran Canaria er en relativt grei prosess hvis det gjøres riktig. Øyens eiendomsregister er utmerket, eiendomsrettighetene på Gran Canaria er klare. Likevel finnes det mange fallgruver, og vi anbefaler alle kjøpere å bruke en kvalitetseiendomsmegler og/eller en lokal advokat for å sjekke deres valgte eiendom og kontrakter.

Eiendomsmeglere på Gran Canaria

Eiendomsmeglere på Gran Canaria varierer fra gjennomsnittlig til utmerket, og det er ganske mye som skiller dem fra hverandre. Mange av de gjennomsnittlige eiendomsmeglerne prøver å få så mye som mulig ut av utlendinger. Eiendomsmeglingsavgift er 5 % av salgssummen for en eiendom, men dette beløpet betales av selger. Dette betyr at deres tjenester er gratis for kjøpere. 

Få et boliglån på Gran Canaria

Spanske banker lærte leksen under krisen og er nå forsiktige med å låne penger til boligkjøpere. Beboere trenger mellom 10 % og 20 % av salgsprisen som et depositum og en arbeidskontrakt for å bli vurdert. Nyankomne må også ofte vente ett år på å få boliglån, selv med fast arbeidskontrakt. Dette kan virke irriterende, men det er ingen dårlig ting hvis du tar i betraktning antallet mennesker som reiser hjem etter et år på Gran Canaria.

Spanske banker vil for øyeblikket ikke låne deg mer enn du kan betale tilbake med en tredjedel av din totale inntekt. Ikke-beboere trenger et større innskudd (vanligvis 30 %) og bevis på inntjening i hjemlandet seks måneder tilbake i tid. Spanske banker er ikke villige til å låne ut til eldre ikke-residenter som skal gå av med pensjon før lånets løpetid er ute.

Lånesøknadene er langvarige (opptil tre måneder i noen banker) og hemmet av toppstyrt ledelse i spanske banker. Søknaden din sendes inn på Gran Canaria, men sendes til hovedkvarteret i Madrid. Vær på vakt og ikke vær redd for å presse, da stillhet ofte er et dårlig tegn. Det beste rådet vi kan gi deg er å søke i flere ulike banker; fordi de krever alle det samme papirarbeidet, så alt du trenger å gjøre er å bruke noen timer på hver enkelt og mate dem med noen kopier.

Søk til minst én stor lokal bank som Santander, BBVA eller Bankia, en moderne bank som ING Direct, og en spesialist boliglånsleverandør som UCI (som utelukkende jobber med eiendomsmeglerkunder)

For å finne en god eiendomsmegler på Gran Canaria, se etter følgende

En eiendomsmegler med kontor du kan besøke og et godt lokalt rykte. Et byrå som er koblet til BOICANs delte eiendomsdatabase og kan derfor vise deg nesten hvilken som helst eiendom til salgs i ditt valgte område. Prøv å finn en agent som snakker ditt språk og som også snakker godt spansk. Fremfor alt, velg en eiendomsmegler som bryr seg om deg, i stedet for å selge deg en bestemt eiendom.

Fordelen ved å bruke en god eiendomsmegler inkluderer deres evne til å verdsette en eiendom nøyaktig og mange selgere oppgir eiendommen til den prisen de ønsker å få i stedet for hva den er verdt for øyeblikket.