Canariaposten.no

Din ferieguide til Kanariøyene!

Sandstorm på Kanariøyene

Viste du at innimellom kan du komme over en variant av sandstorm på Kanariøyene? Selv om Kanariøyene ikke akkurat er noe man forbinder med ørken, så finnes det faktisk en miniørken mellom Maspalomas og Playa del Ingles som sees på som en del av Maspalomas stranden. Det er imidlertid ikke denne miniørkenen som er årsaken til disse sandstormene.

Sandstormene på Kanariøyene er faktisk et eget fenomen som har fått navnet Calima og skjer faktisk rundt 20 ganger hvert år. Det er imidlertid kun innimellom at fenomenet er så kraftig at det er et problem for dem som oppholder seg på øyene, men når det først skjer medfører det at flytrafikken stoppes i opptil flere dager og det oppfordres til å holdes seg innendørs for å unngå å puste inn alle de små partiklene som følger med i luften.

Det er egentlig litt feil å kalle Calima for en sandstorm, da dette fenomenet ikke er en typisk sandstorm, men mer resultat av en sandstorm et helt annet sted. Calima er støvrester som kommer via høyere skylag og er rester etter sandstormer i verdens største ørken Sahara som ligger i Afrika like øst for Kanariøyene.

Det er derfor kun når vind og vær oppfyller de rette kriterier at dette skjer, dog relativt ofte siden det er snakk om 20 ganger i året. Det er heldigvis ikke ofte at det er så mye og plagsomt at det påvirker hverdagen på Kanariøyene, men når det først skjer så er det såpass alvorlig at all flytrafikk må stoppes og folk bør holdes seg innendørs.

Det er nemlig ikke bare sand som følger med Calima. Det er mer snakk om fint sandstøv i partikkelform og bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små marine organismer. Det kan til og med følge med gresshopper dersom det er problemer med dette der sandstormen opprinnelig oppstod. Dette gjør at det kan medføre helseplager å puste dette inn og det anbefales derfor at

Når det forekommer en relativt kraftig Calima så legger det seg et tynt gult støvlag bokstavelig talt over alt. Dette blir så liggende til det blåser vekk eller blir skylt bort av regnet. For flytrafikken har det noe av samme virkning som en såkalt askesky som oppstår etter enkelte vulkanutbrudd, noe som gjør det til en trussel for flysikkerheten. Det er med andre ord ikke sikten som er hovedproblemet i den sammenheng.

Bør jeg bekymre meg for Calima når jeg reiser til Kanariøyene?

Svaret på dette er enkelt og greit, nei. Selv om det er rundt 20 tilfeller av Calima i året, så er det kun sjeldne ganger at dette er så alvorlig at det kan påvirke ferien din, og hvis det gjør det er det gjerne snakk om få dager.

Akkurat dette skjedde i februar 2020 og medførte forsinket hjemreise for mange nordmenn. Vi har reist mellom Norge og Kanariøyene i flere tiår og har aldri opplevd så alvorlige konsekvenser tidligere. Det er med andre ord minimale sjanser for at dette skal ødelegge din planlagte ferie til Kanariøyene.

Hvis det like vel skulle skje så betyr det ikke at du kan bevege deg utendørs. Dette bør imidlertid begrenses og beskyttelsesmaske er å foretrekke.

Dette er et av mange gode måter å fordrive tiden dersom du skulle være så uheldig å oppleve Calima på din ferie til Kanariøyene. Samtidig så opplever du et fascinerende naturfenomen som mange faktisk setter pris på å ha opplevd.